Çocuk Nasıl Sosyal Hale Getirilir ?

Anne ve babalar,çocuklarının içine kapanık olmasından dolayı hep şikayet eder dururlar. Çocukların neden içine kapanık olduğunu bilmezler. Çocukların böyle olmasında kendi paylarını görmek istemezler. İçine kapanık çocuklara aileler doğru yaklaşım sergilemek zorundadır. Doğru yaklaşımlarla çocuklar sosyalleşir ve içine kapanıklık durumu gidebilir. İçine kapanık çocuğun sosyalleşmesi için ailelere uzmanlar şu tavsiyelerde bulunmaktadır:

1- Çocuğunuza görev ve sorumluluklar yükleyin. Çocuk evde kendini değerli ve önemli hissetmek ister. Ona ne kadar çok görev ve sorumluluk verirseniz kendini o kadar değerli ve önemli hisseder. Çocuklarına görev ve sorumluluk vermeyen onlar adına her işi yapan çocukların özgüven kaybından aile sorumludur. Bu yüzden çocuklara mutlaka evde yapabilecekleri işler verilmelidir.
2- Çocuklarınızı sosyal ortamlara sokun. Düğün eğlence merkezlerine gidip çocuklarınızı evde bırakıyorsanız çocuğunuzun sosyal olmamasından dolayı şikayet etmeye hakkınız yoktur. Çocuğunuzun sosyal olması için arkadaşının doğum gününe gitmesine izin verin. İmkanınız varsa evde çocuğunuzun doğum gününü kutlayın. Arkadaşlarını davet etmesine izin verin. Çocuklarınızı sosyal yaşamın içine sokmalısınız. Güne giden kadınlar çocuklarını da götürmelidir.
3- Çocuklarınızla hafta sonu sosyal bir etkinlik yapın. Sinemaya halı saha maçına eğlence merkezlerine götürün. Çocuğunuz içine kapanıksa bunda sizin payınız olmamalıdır. Çocuğunuz sosyalleşmesi için elinizden geleni yapmalısınız.
4- Çocuğunuzun okulda görev ev sorumluluk almasını sağlayın. Bu konuda çocuğunuzu yüreklendirin. Öğretmeni ile diyaloğa girerek içine kapanık çocuğunuz için özel çalışma yapmasını talep edin. Çocuğu aktif hale getirmek için uzmanlardan destek alın. Okulun rehber öğretmenleri ile görüşün. Gerekiyorsa uzman bir psikolojik danışmandan bireysel ve gurupla psikolojik danışmanlık hizmeti almalısınız. Akran danışmanlığı yöntemini de kullanarak çocuğun içine kapanık durumu çözülebilir.

Düşüncelerinizi Ekleyin